Byta Olja växellåda

Ska man byta olja i växellådan?

Att byta olja i din motor är nästan självfallet för de flesta men många glömmer att det är minst lika viktigt att byta oljan i växellådan enligt tillverkarnas intervaller. Ett vanligt uttryck för äldre Volvobilar är att man måste skölja eller spola växellådan och innebär att man försäkrar sig om att all olja ersätts i växellådan. Det är viktigt att byta oljan i din växellåda enligt tillverkarnas intervaller. Observera att det inte är lika enkelt som att byta vanlig motorolja.

Hur sköljer eller spolar vi en växelåda?

För att skölja eller spola en växellåda börjar man alltid med att dränera så mycket som möjligt genom att lossa dräneringspluggen. Självfallet har vi på mobila mekanikern som vana att montera dit nya tätningsbrickor. Efter att återmonterat pluggen fyller vi på med ny växellådsolja med samma volym som det vi fått ut.

Därefter lossar vi tillförseln till oljekylaren som vanligtvis är i direkt anslutning med växellådans oljepump. vi ansluter tillförseln till en transparent dräneringsslang till en spilloljedunk med volymkontroll. Vi startar därefter bilen och går successivt igenom alla växlar tills vi ser att pumpen börjar skicka ut luft i slangen. Vi fyller då på oljan igen till den ursprungliga nivån. Denna process upprepas tills oljan som kommer ut matchar den nya oljan. Detta matchar vi med transparenta provmuggar och lampor för att bedöma kvaliteten i oljan. Efter att ha spolat eller sköljt lådan till önskat resultat gör vi en sista påfyllning till rätt nivå. Efter detta krävs det en varmkörning av växellådan som brukar ta ca 30-45 minuter med hjälp av blandad körning. När lådan uppnår en specifik temperatur kontrollerar vi att oljan har stigit till en så kallad varm nivå. Kontroll av oljenivån kräver också en del specifika steg för att säkerställa att oljestickan visar korrekt oljenivå.

Människor söker också: växellåda olja, byta olja växellåda, hur byter man växellådsolja, byta växellåda

Frågor och svar

Vanligt på framförallt Volvos bilar är du inte kan tappa ur all olja igenom att lossa dräneringspluggen. Du måste med andra ord spola eller skölja ner ny olja tills den oljan som kommer ut ser okej ut.

Exakta intervaller hittar du vanligtvis i din servicehandbok eller ägarmanual. Om du är osäker hjälper vi dig gärna att kolla upp detta.

Vanligaste tecknen på framförallt Volvo är att automatlådor börjar hugga i växlarna eller har svårt att bestämma sig för vilken växel som ska vara i. Manuella lådor kan börja avge missljud. 

Att byta växellådsolja är viktigt för att hålla din bil i gott skick. Processen innebär att man först måste hitta rätt typ av olja för just din bilmodell, eftersom fel olja kan orsaka skador. Oljebytet bör ske var femte till åttonde år, beroende på bilens användning och om du märker av tröga växlar eller ovanliga ljud. För att byta oljan, bör du antingen konsultera bilens manual för specifika instruktioner eller ta hjälp av en erfaren mekaniker för att säkerställa att arbetet utförs korrekt och säkert. Om du är osäker på processen, är det bäst att låta en professionell sköta oljebytet​.